Sven Westerberg: Jumalan kauhistuttava poissaolo

Kustantaja: Blue Moon
Julkaisuvuosi: 2oo1
Ruotsinkielinen alkuteos: Guds fruktansvärda frånvaro
Suomentaja: Laura Jänisniemi
Sivumäärä: 303 s.


R
obert Wahlström löytyy lumituiskuisena myöhäisiltana dosentti Malmströmin talosta pistooli kädessä ja mieli tyhjänä. Näyttää selvältä, että nuorukainen on ampunut naapurinsa ja opettajansa.

Göteborgin Hisingenin sairaalan oikeuspsykiatri Hanna Skogholm joutuu selvittelemään miksi Robert tappoi Malmströmin. Miksi hän joutui psykoosiin ja miksi hänen todellisuutensa hajosi palasiksi? Mitä ovat pahuuden voimat ja miten venäjänvinttikoira liittyy asiaan? Mitä tapahtui Hannan työtoverille Anne-Marielle? Menneisyys selittää nykyisyyttä, mutta mitä menneisyydestä paljastuu ja miten palaset jälleen yhdistyvät toisiinsa?

”Joskus minusta tuntuu, ettemme ikinä ymmärrä täysin edes sitä, mitä tapahtuu toisten elämässä. Joskus minusta tuntuu, ettei meillä ole mitään kokonaiskäsitystä siitä, mitä elämässämme tapahtuu. Näemme vain oman pienen palasemme todellisuudesta ja luulemme, että oma tulkintamme on totuudenmukainen kuva elämästämme”, Hanna Skogholm mietti.

Oma arvioni: Sven Westerbergin ensimmäinen suomennettu romaani Jumalan kauhistuttava poissaolo palkittiin Ruotsin parhaana rikosromaanina vuonna 1999.

Dekkari on hyvin kirjoitettu ja tarina on rakennettu koukuttavaksi. Jännitys ulottuu tekstin alle ja sen yli. Maailmanmenoa ja pahuuden olemusta tarkastellaan omintakeisen pohdiskelevalla tyylillä sekä tietoisuuden tasolla että sen tuolla puolen. Kirjassa puhuu väkivallan sijaan tuska.  Jos haluat lukea jotain loistavaa ja järkyttävää, tämä kirja on erinomainen valinta.

”Meidän täytyy varjella arkipäivää ja sanoja, hyviä sanoja. Meidän täytyy siis varjella pieniä ja hyviä sanoja. Rohkaisevia, ilahduttavia ja hellävaraisia sanoja. Ja välttää niitä toisia, jotka vahingoittavat…”