Takashi Hiraide: Kissavieras

Kustantaja: S&S
Julkaisuvuosi: 2016
Japaninkielinen alkuteos: Neko no Kyaku
Suomentanut: Raisa Porrasmaa
Sivumäärä: 160 s.


Kissojen ja kirjallisuuden ystäville

T
okion laitamilla, pienessä talossa asuu kolmikymppinen pariskunta. He ovat kirjailijoita ja työskentelevät kotoa käsin.

Eräänä päivänä heidän pihalleen tassuttelee kissa, vastaansanomattoman kiehtova olento, joka saa heidät kohottamaan katseensa kirjoituspöydästä. Kissa kyläilee seuraavanakin päivänä, ja sitä seuraavana ja sitä seuraavana. Eläin ilahduttaa, ja arki muuttuu uuden tuttavuuden myötä. Elämä tuntuu toiveikkaalta, sillä kissa tuo siihen uutta eloa: pariskunta kertoo päivittäin eläimen edesottamuksista toisilleen. Sitten tapahtuu jotain, joka muuttaa kaiken.

Kissavieras on kaunis ja viisas mutta eleetön romaani, joka saa katsomaan elämää uusin silmin. Se on ollut myyntimenestys Ranskassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, ja maailmanvalloitus jatkuu.


Oma arvioni: Kissavieras on kansikuvaansa myöten kaunis kirja, joka on tunnelmaltaan herkkä ja hetkissä ja niiden kauneudessa vahvasti elävä. Japanin kaunis luonto lumoavine puutarhoineen tulee lähelle lukijaa. Tarinassa on kysymys rakkaudesta ja elämän hauraudesta – elämisestä juuri tässä ja nyt.

Suosittelen tätä hienoa teosta kaikille japanilaisesta kulttuurista, kirjallisuudesta ja kissoista kiinnostuneille. Vaikka olen itse enemmän koiraihminen, tämä vähäeleinen tarina vei minut mukaansa niin, että kirja oli suorastaan pakko lukea alusta loppuun lähes keskeytyksittä, mutta samalla kuitenkin sen runollisesta viisaudesta kiireettömästi nauttien.