Arman Alizad & Kauko Röyhkä: Armanin maailma

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 154 s.
”Mulla on valtava seikkailunhalu, mä olen aina halunnut kokea asioita.”

A
rman Alizad on äärimmäisyyksien mies. Hän tutustuu maailmalla taistelulajeihin, niiden legendaarisiin suurmestareihin ja kamppailee heitä vastaan. Arman liittyy brasilialaiseen rikollisjengiin, Arman on pullonkerääjänä Kamputsean slummeissa, Arman juo Gangesin saastunutta vettä ja saa suolistotulehduksen, joka melkein tappaa hänet Himalajalla. Arman viettää aikaa intialaisten ruumiinpolttajien vieraana. Arman ei pelkää mitään.

”Jos et tee mitään, unelma on pelkkä toivomus. Luovuttaminen tappaa enemmän unelmia kuin epäonnistuminen.”

Arman kertoo kirjassaan tarinansa, lapsuudestaan Iranissa, nuoruudestaan Helsingin skeittari- ja breakdanceporukoissa, opiskelustaan räätälimestariksi ja päätymisestään rajoja rikkovaksi tv-tähdeksi.

Miksi räätäli ja muotitoimittaja riskeeraa oman terveytensä ja henkensä menemällä paikkoihin, joihin kukaan muu toimittaja ei halua astua jalallaan?

Oma arvioni: En ole säännöllisesti seurannut Armanin ohjemia tätä uusinta parhaillaan televisiossa pyörivää Arman Pohjantähden alla –sarjaa lukuun ottamatta. On suorastaan häkellyttävää, kuinka paljon ongelmia ja hätää on aivan lähellämme, mutta tuntuu siltä, että monet päättäjät ja viranomaiset ovat sulkeneet niiltä silmänsä. Apua tarvitsevia ihmisiä ei aina kohdella edes ihmisinä, se on paitsi väärin, niin myös todella surullista.

Tämä kirja oli mielenkiintoinen matka eri maailman kolkkiin ja paikkoihin, joihin en voisi koskaan edes kuvitella meneväni. Se oli myös kurkistus Arman Alizadin elämään ennen näitä hänen uskomattoman rohkeita ja riskialttiita seikkailujaan. Kirjan kieli on kaunistelematonta ja rosoista, mutta se sopii varsin hyvin kuvattuihin tarinoihin.


Kirja saa ohjelmien tavoin tuntemaan kiitollisuutta siitä, kuinka hyvin asiat itsellä loppujen lopuksi ovatkaan ja pohtimaan, mitä itse voisi tehdä, jotta maailma olisi edes vähän parempi paikka jollekin hädässä olevalle ihmiselle...

 ”Jos et tee mitään, unelma on pelkkä toivomus… Virheitä täytyy tehdä, että oppii jotain. Luovuttaminen tappaa enemmän unelmia kuin epäonnistuminen.”