Jennifer Egan: Sydäntorni

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2013
Englanninkielinen alkuteos: The Keep
Suomentanut: Heikki Karjalainen
Sivumäärä: 346 s.


J
ossakin päin kesytöntä Itä-Eurooppaa kohoaa ikiaikainen linna. Sen vanhin ja vahvin osa on liki tuhat vuotta valloittamatta säilynyt sydäntorni, jossa linnan tuore omistaja Howard näkee sukupolvien ylvään jatkumon. Howardin serkku, restaurointipuuhiin kutsuttu Danny ei näe muuta kuin puuttuvan internetyhteyden. Ja sydäntorniin linnoittautuneen 98-vuotiaan paronitar von Ausblinkerin.

Mutta maaginen sydäntorni kätkee sisäänsä muutakin kuin varsijousella ja muurinmurtajalla varustautuneen, Howardin hotellihankkeeseen vähintäänkin nyreästi suhtautuvan paronittaren. Howard kutsuu sitä menneisyyden nosteeksi, Danny mätäneviksi rakenteiksi. Lapsuuden tragedian muovaamat serkukset hahmottavat paikkansa maailmassa kovin eri tavoin, kunnes osat pikkuhiljaa alkavat vaihtua. Mitä tapahtuu, kun menneisyys lakkaa kantamasta ja sydäntorni murtuu – sen tietää vain tarinaa vankilan kirjoitusterapiaryhmässä kirjoittava Ray. Mutta kuka tarinan henkilöistä on murhasta tuomittu Ray?

Oma arvioni: Jennifer Eganin omintakeinen romaani yhdistelee taitavasti tyylilajeja laidasta laitaan, joten tarinankerronnan rajoja todella venytetään tässä kirjassa. Ja muun muassa Kafkan ja Poen vaikutus on ilmeistä. Kirja tempaisee varmasti lukijan helposti mukaansa eikä yllättäviä asioita todellakaan puutu, mutta itselleni teos oli kuitenkin kaikessa surrealistisuudessaan ja unenomaisuudessaan ikään kuin liian nyrjähtänyt ja omituinen. Mutta kaikki, joihin tällainen monikerroksinen tarina uppoaa, todennäköisesti ihastuvat tähän kirjaan.