Kalle Lähde: Happotesti

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 269 s.


J
uominen on riistäytynyt käsistä. Vaikka työ on mennyt ja itsepetos on ainut keino säilyttää elämänhallinta, aina on hyvä syy juoda. Vaimo on huolenpidollaan pitkään mahdollistanut juomisen, mutta hänenkin mittansa alkaa olla täynnä.

Omakohtainen esikoisromaani on synkän hauska kertomus aiheesta, joka koskettaa tavalla tai toisella liki jokaista suomalaista. Raitistuneen alkoholistin tarina naurattaa – mutta ei pitkään.

Oma arvioni: Kirja, jota lukiessani en nauranut lainkaan, joten en luonnehtisi kirjaa hauskaksi. Happotesti on oluenhuuruinen keski-ikäisen miehen rappiotarina, jossa elämäniloa ei juuri löydy muualta kuin lähipubista – ja siitä, kun herätessä saa helpotuksekseen huomata, että lompakko kortteineen on tallessa. Yksityiskohtainen karun rehellinen kuvaus kertonee siitä, että kirjoittaja tietää, mistä kirjoittaa. Odotin tarinalta enemmän syvyyttä ja monikerroksisuutta, mutta teoksessa keskityttiin lähes yksinomaan ryyppäämiseen ja sen seurauksissa rypemiseen. Kirja voisi toimia nuorisolle varoittavana esimerkkinä siitä, mitä tapahtuu, kun juominen karkaa käsistä.