Marjut Helminen: Appelsiinilehto

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 283 s.


S
uomalainen erityissairaanhoitaja Sini matkustaa Palestiinaan koulutustehtäviin. Työmatka saa yllättävän käänteen, kun Gazassa puhkeaa jälleen kriisi. Suomessa Sinin liikkeitä seuraa jännittyneenä hänen ystävänsä, Palestiinan pakolainen Fuad.

Appelsiinilehdossa risteävät Sinin ja Fuadin, vaiheet ja valinnat Suomessa ja Palestiinassa mutta myös Beirutissa vuonna 1982. Toisiaan vielä silloin tuntematta molemmat kokivat Libanonin sodan.

Sini on Gazassa voimiensa äärirajoilla ja menneisyyden aaveet vainoavat häntä entistä pahemmin. Kun kipulääkkeet loppuvat, hän yrittää lievittää potilaittensa tuskaa ikiaikaisin keinoin, millä on arvaamattomat seuraukset.

Vai onko kaikki vain epätoivoisten ihmisten toivetta, että tapahtuisi jokin ihme, joka lopettaisi väkivallan kierteen?

Lopulta toteutuu myös Fuadin pitkäaikainen haave matkustaa ensi kerran maahan, josta hän pakeni vauvaikäisenä äitinsä sylissä. Myös hän joutuu väistämättä kohtaamaan menneisyyden, sukunsa historian ja oman nykyisyytensä kaksinkertaisena pakolaisena Suomessa.


Oma arvioni: Marjut Helmisen vahva esikoisromaani vie lukijansa konfliktialueelle. Jännitteinen tarina sukeltaa arkeen sodan keskellä.  Kirjassa keskiössä ovat pakolaisten hätä, ihmisten auttamishalu ja selviytymiskyky – isoja asioita kaikki. Teos on tänäänkin valitettavan ajankohtainen. Tämä kirja tarjosi itselleni sellaisen elämyksen, joka ei helposti unohdu. En usko, että se jättäisi kylmäksi sinuakaan.