Eppu Nuotio & Pirkko Soininen: Nainen parvekkeella

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 299 s.

T
aulu, joka merkitsee enemmän kuin elämä. Mysteeri, jonka ylle menneisyys on jo heittänyt verhonsa. Nainen, jonka kohtalo jäi arvoitukseksi.

Berliinissä asuva dokumenttiohjaaja Salome Virta ottaa yhteyttä suomalaiseen taidekeräilijään, jonka arvelee omistavan Albert Edelfeltin taulun Nainen parvekkeella. Nuoren dokumentaristin ja iäkkään taiteenrakastajan välille kehkeytyy vilkas kirjeenvaihto, sillä molemmilla on hyvin henkilökohtainen side tauluun. Dokumenttiprojektia edistääkseen Salome Virta matkustaa Pariisiin mutta saakin huomata, että ranskalaiseen Edelfelt-tutkijaan ja taulun taustoihin liittyy lukemattomia arvoituksia. Pian alkaa tapahtua outoja, vaarallisia asioita.

Pariisi keväällä 1884. Kaupungissa asuva kuuluisa suomalaismaalari Albert Edelfelt työstää maalausta, mutta hänen ajatuksensa ovat muualla, sillä äiti ja muu perhe ovat painostaneet häntä luopumaan elämänkumppanistaan ja mallistaan Virginiestä.

Nainen parvekkeella on henkeäsalpaava rikosromaani, joka yhdistelee kohtalon oikkuja ja ikävöi saavuttamatonta. Se pyrkii pääsemään menneisyyden salaverhon taakse, Pariisiin, kaupunkiin jonka valo paljastaa ja kätkee. Kuuluisa taulu saa pauloihinsa monet ihmiset, ja osalle heistä taulu saattaa olla elämää tärkeämpi.

Oma arvioni: Nainen parvekkeella oli varsin erikoinen lukuelämys. sillä alkaessani lukea sitä minulla ei ollut kovinkaan selkeää käsitystä siitä, mitä vastaan tulisi. (En lukenut edes takakansitekstiä). Kysymyksessä on monin tavoin varsin omaleimainen teos; siinä liikutaan sekä kaukana historiassa että vahvasti nykypäivässä. Vaikka en erityisemmin olekaan kirjeromaanien ystävä, tässä kirjassa sähköpostitse toteutettu ajatustenvaihto toimi kuitenkin varsin hyvin. Tekstiä oli helppo seurata. Nainen parvekkeella osoittautui kiinnostavaksi ja hyvin kirjoitetuksi rikosromaaniksi, jonka loppuratkaisu tuli ainakin minulle täydellisenä yllätyksenä. Lisäksi se on hieno tarina ihmisten suuresta rakkaudesta taiteeseen.

Tämä on siis mainio kirjavalinta niin kaikille dekkareiden ystäville kuin kuvataiteesta kiinnostuneillekin. Suosittelen lämpimästi.