Erica Jong: Elä ja uneksi

Kustantaja S&S
Julkaisuvuosi: 2016
Englanninkielinen alkuteos: Fear of Dying
Suomentanut: Jaana Kapari-Jatta
Sivumäärä: 315 s.

Elävä legenda kirjoittaa rohkeasti rakastamisesta ja kuolemisesta
V
anessa Wonderman on elämänsä iltapäivässä. Hän seuraa sivusta, kun hänen vanhempansa kuihtuvat kohti kuolemaa, ja istuu itseään viisitoista vuotta vanhemman miehensä sairasvuoteen vierellä. Tuntuu, että omatkin parhaat vuodet ovat jo takana. Uuden aloittaminen on aina tuntunut helpolta, mutta loput ja hyvästit ovat vaikeita. Voisiko zipless.com – netissä toimiva seksipalvelu – tuoda nuoruudentunteen takaisin?

Hauska, älykäs ja ankaran rehellinen tarina kuvaa naisen rakkauden koko kirjoa, aikuisen tarpeista äidinrakkauteen.

Oma arvioni: Minusta Elä ja uneksi on ennen kaikkea tarina ikääntyvästä naisesta – naisesta, joka pelkää. Hän pelkää raihnaistumistaan, vanhempiensa kuolemaa, miehensä menettämistä. Mutta osaa hän sentään välillä piinaavien painajaistensa välillä jostain nauttia ja uneksiakin.

Ei tämä kirja mielestäni nyt niin kovin rohkea ollut, jollei nyt sitten tarkoiteta nimenomaan sitä, että kuolemasta ja siihen liittyvistä peloista uskalletaan puhua. Jokainen täältä lähtee, kun aika on, mutta olisi kyllä kamalaa elää elämää Vanessan tavoin ikään kuin paniikinomaisen elämänhalun vallassa. Kirja herätti minussa ristiriitaisia tunteita.