Ina Westman: Syliin

Kustantaja: Kosmos
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 148 s.
Hänen sisällään asuu arvoitus, johon kellään ei ole ratkaisua. Sen kanssa on opittava elämään.

I
na Westmanin esikoisromaani Syliin pureutuu äitiyden ja naiseuden ytimeen käsittelemällä niiden kulmakiviä: lapsen odotusta, synnytystä, parisuhdetta sekä tasapainon löytämistä arjessa vastasyntyneen kanssa. Miten käy naisille, jotka eivät pystykään täyttämään odotuksia, itsensä tai muiden?

Westmanin episodiromaanin keskiössä on osasto 42, vaikeiden raskauksien osasto. Kun kaikki ei menekään kuten oppikirjoissa, moni joutuu huomaamaan, että äitiys ei ole lifestyle-valinta.

On kahdenlaisia äitejä: niitä, joiden lapset nukkuvat ja niitä, joiden eivät nuku.

Oma arvioni: Westmanin esikoisteos perustuu osittain hänen omiin kokemuksiinsa. Siispä odotin riipaisevan rehellistä kerrontaa, ja sitä myös sain. Elämässä ei kaikki suju aina niin kuin oppikirjoissa sanotaan – eikä äitiyskään ole itsestään selvää ja yksinkertaista. Tarinoissa ei kuitenkaan anneta varjojen
peittää aurinkoa, ainakaan kokonaan.

Itselläni ei ole kokemusta äitiydestä, mutta ”leijonaemon” tyttärenä voin tämän kirjan luettuani ymmärtää hieman paremmin sitä, mitä oma äitini on minua odottaessaan ja synnyttäessään joutunut kokemaan. Uskon, että monet naiset saavat etenkin äitiyden ensimetreille tästä vahvasta teoksesta vertaistukea.

Nainen, olet onnekas, jos olet äiti, vaikka siltä ei välttämättä ihan joka hetki tuntuisikaan.