Kalevi Leppänen: Lapinhullu – Tarinoita Lappiin rakastuneista

Kustantaja: SKS Kirjat
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 309 s.

M
ikä saa etelän ihmisen vahtimaan Lapin sääennustetta, utelemaan paikallisilta marjasatoja ja karkaamaan tunturiin heti kun silmä välttää? Tämä teos kertoo kaiken, mitä lapinhullun ja hänen lähipiirinsä tulee tietää pohjoisen kävijöitä vaivaavasta oudosta taudista.

Kirja antaa perustiedot lapinhulluuden oireistosta ja historiasta sekä esittelee mielenkiintoisen joukon eri aikojen lapinkävijöitä - hahmoja, joihin nykyajan lapinhullu voi ylpeänä samastua. Petronellan, Urho Kekkosen, Eeva Kilven, Kai Lehtisen ja monien muiden tarinat auttavat ymmärtämään, mistä kumpuaa se ehdoton rakkaus Lappiin, joka on tunnettu vuosisatoja ja joka 1930-luvulla nimettiin lapinhulluudeksi. Teos sisältää myös lapinhulluustestin.

Oma arvioni: ”Lapin luonto luo outoa taikaa. Se on kaunis ja vertaamaton…”, lauletaan vanhassa suomalaisessa tangossa – ja tottahan se on. Lapsuudessa ja nuoruudessa perheeni kesälomamatkat suuntasivat monen monta kertaa Lappiin. Viihdyin mainiosti ”erämaan” hiljaisuudessa ja ihailin kesäyön aurinkoa. Noilta reissuilta on monia unohtumattomia muistoja. Kaipa minä jonkin sortin lapinhullu olen edelleen, vaikka matkalle pohjoiseen en enää pääsekään.

Leppäsen monipuolinen ja hienoja tarinoita sisältävä kirja auttoi minua oivaltamaan paremmin sitä, mistä tuo usein niin parantumaton rakkaus Lappiin meillä etelän kaupungeissa elävillä ihmisillä mahdollisesti kumpuaa.

Kirjassa jäin kaipaamaan kuvia pohjoisen karusta kauneudesta, joten oli ihan pakko kaivella pari otosta albumeista Äkäslompolon maisemista. Kyllä niitä katsellessa kiireinen mieli lepää...