Nina George: Pieni kirjapuoti Pariisissa

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2016
Saksankielinen alkuteos: Das Lavendelzimmer
Suomentanut: Veera Kaski
Sivumäärä: 351 s.

Kaunokirjallisuuden parantava voima

P
ariisilainen kirjakauppias Jean Perdu osaa löytää jokaiselle asiakkaalleen juuri tämän mielialaan sopivan kirjan. Hänen ”kaunokirjallisuusapteekistaan”, pienestä Seinessä kelluvasta kirjakauppalaivasta, saa kirjoja kaikkiin vaivoihin. Perdun oma sydän on särkynyt kauan sitten, ja entisen tyttöystävän Manonin lähettämä kirje on edelleen avaamatta.

Eräänä päivänä Perdu vihdoin lukee kirjeen, ja se muuttaa kaiken. Perdu irrottaa laivansa kotilaiturista ja lähtee proomullaan unohtumattomalle jokiseikkailulle kohti menneisyyttä ja Provencen sydäntä – ja kohti elämää.

Kirjan lopussa on Jean Perdun kaunokirjallinen ensiapupakkaus, johon kuuluu rohtoja erilaisiin tunne-elämän katastrofeihin.

Oma arvioni: Tämä kirja valikoitui luettavaksi nimensä ja kansikuvansa perusteella. Pieni kirjapuoti Pariisissa vei lukijansa lumoavalle matkalle Etelä-Ranskan valoon, hyvän ruuan ja ennen kaikkea kaikkeen auttavan kaunokirjallisuuden pariin. Tämä todellinen hyväntuulenkirja tarjosi siis mitä mainioimman irtioton arjen harmaudesta. Jos rakastat kirjoja, ihastut todennäköisesti tähän monikerroksiseen romaaniin ja sen liikuttavaan tarinaan, joka oli tosin mielestäni  paikoin hieman liiankin siirappinen.

”Kirjat eivät tietenkään ole pelkkiä lääkäreitä. Jotkut romaanit ovat helliä elämänkumppaneita. Jotkut taas lyöntejä avokämmenellä. Toiset ovat kuin ystävä, joka kietoo lämpimän huovan hartioille kun syksy masentaa. Ja toiset… niin. Jotkut romaanit ovat vaaleanpunaista hattaraa, kihelmöivät kolme sekuntia aivoissa ja jättävät jälkeensä onnellista tyhjyyttä. Niin kuin lyhyt, kiihkeä rakkaussuhde.”