Tapio Tamminen: Kansankodin pimeämpi puoli

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 261 s.

Tieto-Finlandia -voittaja 2015

T
ukholmaa järkytti 1990-luvun alussa Lasermies – salamurhaaja, jonka kohteeksi valikoitui satunnaisia maahanmuuttajia ja ulkomaalaisia. Vuonna 1999 äärioikeistolaiset murhasivat ay-aktiivin, kun tämä oli paljastanut eräässä ammattiosastossa toimivan uusnatsin. Kymmenisen vuotta myöhemmin Malmössä toimi uusi lasermies, jonka uhrit olivat jälleen siirtolaistaustaisia, ja kun Anders Behring Breivik surmasi Norjassa 77 ihmistä, moni arveli, että sama olisi voinut tapahtua Ruotsissa.

Miksi uusnatsismi, rasismi ja väkivalta ovat nostaneet päätään Ruotsissa ja miksi muukalaisvihamieliset puolueet ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan perinteisesti sosiaalidemokraattisessa maassa?

Kansankodin pimeämpi puoli valaisee rotuoppien, syrjinnän ja kansalliskiihkoilun historiaa Ruotsissa kansallisromantiikasta rotuhygienialiikkeeseen ja eugeniikkaohjelmaan pakkosterilointeineen, joka jatkui

Ruotsissa 1970-luvulle saakka. Kun maasta alettiin rakentaa sosiaalidemokraattien johdolla niin kutsuttua kansankotia, kansan yhtenäisyys ja rodun puhtaus olivat suuressa roolissa.

Nationalistisimmatkin ilmiöt levittäytyvät yli rajojen. Oikeistopopulistit ovat nousussa eri puolilla Eurooppaa, ja monet Kansankodin pimeämmän puolen kysymyksistä koskevat myös Suomea.

Oma arvioni: Tapio Tammisen laaja historiateos on monin paikoin todella hätkähdyttävää luettavaa. Kirja on oivallinen muistutus siitä, että historiassa on tapahtunut paljon sellaista, jonka juuria tarkastellessa voimme ymmärtää paremmin myös tämän päivän ilmiöitä. Hyvinvointiin ja tasa-arvoon pyrkiminen on valitettavasti vaatinut myös pimeämpää puolta.

Kansankodin pimeämpi puoli on kirja, jonka esiin nostamia asioita (ainakin tämä) lukija jää todennäköisesti miettimään vielä pitkään kirjan lukemisen jälkeen. Suosittelen tätä teosta lukijoille, jotka haluavat ymmärtää myös omaa yhteiskuntaamme aiempaa paremmin.