Timo Teräsahjo: Paskiaiset

Kustantaja: Kustannus Aarni
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 160 s.


T
imo Teräsahjon Paskiaiset on kompromissitonta uutta proosaa. Teoksen novellit kertovat kaunistelematta haavoittuneista ja haavoitetuista ihmisistä. Itsekunnioituksensa hukannut Kullanmuru, veljensä kadottava Paskiainen tai ensimmäisessä työpaikassaan outoihin yötöihin joutuva Hyvä hoitaja ovat uhreja, joille Teräsahjo antaa vahvan oman äänen.

Paskiaisten maailma on karu ja riisuttu, mutta juuri kun toivo tuntuu hiipuvan pimeyteen, kertoja kääntääkin äkkiarvaamatta kameran kulmaa ja näyttää lukijalle jotakin ennennäkemättömän kaunista.

Oma arvioni: Arvoituksellisia tekstejä ja absurdin dramaattisia käänteitä tarjoava novellikokoelma, joka on rakennettu järkyttävistä, ellei peräti kammottavista tapahtumista. Hyvien, lukijaa herättelevien novellien tapaan, Paskiaisissakaan ei kerrota kaikkea, vaan jokainen joutuu ajattelemaan ihmisten käyttäytymisen mielettömyyttä myös ihan itse. Mikä onkaan sen kiehtovampaa ”keittiöpsykologille”, jollaiseksi itsekin tunnustaudun. Teräsahjon uusin teos on vahva ja lukijaan monitahoisesti vaikuttava kokoelma.

Sisäinen pilkunviilaajani ei kuitenkaan malta olla mainitsematta, että kirjoitusvirheet tai painovirhepaholaiset häiritsivät jonkin verran tarinoihin keskittymistä.