Victoria Hislop: Paluu

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2016
Englanninkielinen alkuteos: The Return
Suomentanut: Laura Jänisniemi
Sivumäärä: 476 s.

G
ranadan mukulakivikadut resonoivat musiikkia ja salaisuuksia Saari-kirjallaan maailmanmaineeseen nousseen brittikirjailija Victoria Hislopin uusimmassa suomennetussa romaanissa. Vankkaan taustatutkimukseen pohjautuva Paluu tarjoaa kiinnostavan sukelluksen Espanjan historiaan ja nykypäivään koskettavien ihmiskohtaloiden kautta.

Granadaan matkannut lontoolainen Sonia Cameron ei tiedä mitään kaupungin sokeeraavasta menneisyydestä. Hän on Granadassa vain ja ainoastaan tanssiakseen salsaa - ja ehkä flamencoa, tanssia, joka joskus oli kielletty. Satunnainen keskustelu kahvilassa sekä kiehtova kokoelma vanhoja valokuvia ja julisteita vetävät Sonian kuin huomaamatta tarinaan Espanjan tuhoisasta sisällissodasta.

Seitsemänkymmentä vuotta aiemmin samaisen kahvilan yhteydessä asuu Ramírezin perhe: vanhemmat, kolme poikaa ja tytär. Kun vuonna 1936 kenraali Francon johtama sotilasvallankaappaus tuhoaa Espanjan hauraan tasapainon, on jokaisen valittava puolensa. Kiehtova ja vaikuttava tarina seuraa Soniaa Lontooseen, jossa hän löytää edesmenneen äitinsä jäämistöstä valokuvia. Miten äidin menneisyys liittyy Espanjaan?

Oma arvioni: Vaikuttava ja traaginen tarina, joka vei vaivattomasti mukaansa. Kirja oli mielenkiintoinen ja monitasoisuudessaan varsin viehättävä. Lukiessani mieleeni nousi välillä kuvia Ommelten välisestä ajasta, jonka olen toistaiseksi katsonut vain televisiosta – kirja odottaa vielä virtuaalisessa kirjahyllyssäni.

Tätä viihdyttävää lukuromaania suosittelen lämpimästi kaikille historiasta kiinnostuneille Espanja-faneille.