Viveca Sten: Pinnan allla

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2014
Ruotsinkielinen alkuteos: I grunden utan skuld
Suomentanut: Sirkka-Liisa Sjöblom
Sivumäärä: 352 s.


S
andhamin idyllinen saaristo, joka on tullut tutuksi myös televisiosarjana, toimii jälleen synkkien salaisuuksien ja salaisten intohimojen näyttämönä. Nuori tyttö katoaa jäljettömiin syksyisenä myrsky-yönä, ja tuloksettomien etsintöjen jälkeen hänet julistetaan hukkuneeksi. Muutamaa kuukautta myöhemmin Nora Linde lomailee Sandholmissa poikiensa kanssa, ja leikkiessään metsässä lapset tekevät karmean löydön, murhatun tytön ruumis makaa maassa. Nora alkaa selvittää tapausta ystävänsä Thomasin Andreassonin kanssa. Johtolangat ovat niukat, mutta johtavat lopulta yli sadan vuoden takaisiin tapahtumiin.

Oma arvioni: Tämä jännitysviihteen hallitsijattareksi kutsutun ruotsalaisdekkaristin kolmas Sandhamn­sarjan murhamysteeri ei ollut ehkä rikostutkinnallisesti aivan yhtä kiinnostava kuin edeltäjänsä (Syvissä vesissä vuodelta 2012 ja Sisäpiirissä vuodelta 2o13), mutta henkilöhahmot ovat sen sijaan saaneet mukavasti lisää syvyyttä. Kenties takaumia oli minun makuuni jo liikaa, vaikka ne tarinan kannalta tarpeellisia olivatkin. Jään kuitenkin mielenkiinnolla odottamaan, mitä sarjan seuraavassa osassa tapahtuu.

Viveca Stenin dekkarit ovat nopealukuisia ja sopivat siksi mainiosti vaikkapa ajanvietteeksi tuleville kesälomamatkoille.