Maarit Korhonen: Kun koulu ei tajua

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 146 s.

Y
mmärsikö koulu sinua? Ihmiset oppivat eri tavalla, mutta koulu pusertaa lapsia samaan muottiin. Kaikki eivät ime tietoa hiljaa pulpetissa nököttäen. On käsillä tekijöitä, erityisherkkiä, supernopeita. Miten käy elämässä niiden, joille koulu on painajainen? Maarit Korhonen on vuoden luokanopettaja 2016 ja huippusuosittujen pamflettien kirjoittaja: Koulun vika (2012) ja Herää, koulu! (2014).

Oma arvioni: Uusimmassa kirjassaan Korhonen on antanut äänen niille, jotka eivät ole halunneet tai kyenneet istumaan luokassa hiljaa. Koulussa on aina ollut ja tulee aina olemaan myös oppilaita, jotka oppivat parhaiten omaan tahtiin ja omalla erityisellä tavallaan. Kaikki erilaisuus ei todellakaan ole laiskuutta tai tyhmyyttä, ongelmien takaa voi löytyä vaikkapa vanhempien alkoholiongelma tai lapsen viivästynyt unirytmi. Tätä koulumme ei ole aina ymmärtänyt eikä ymmärrä välttämättä vieläkään, mutta yksikin aikuinen, joka oikeasti tajuaa, mistä on kysymys, voi riittää. Yksilöllisyyden huomioon ottamisesta puhutaan paljon, mutta suurissa opetusryhmissä se on hankalaa – usein jopa mahdotonta.

Ajatuksia herättävä kirja, jota suosittelen todella lämpimästi kaikille opettajille ja opetuksesta päättäville. Niille lukijoille, jotka kokevat ettei koulu ole aikanaan heitä ymmärtänyt, kirja tarjoaa kannustavia esimerkkejä. Vaikka koulussa olisi mennyt kuinka huonosti, elämässä menestyminen on silti mahdollista.