Olle Lönnaeus: Pelivelka

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2016
Ruotsinkielinen alkuteos: Jonny Liljas skuld
Suomentanut: Salla Korpela
Sivumäärä: 438 s.

J
onny Lilja on huumepoliisi. Ja peliaddikti. Yhdistelmä on mahdollisimman huono. Liian korkeilla panoksilla pelaamansa pokeri-illan jälkeen Jonny saa todeta olevansa jättimäisen summan velkaa jugoslavialaiselle mafiapomolle Ratko Jokovicille.

Jonnyn elämä näyttää romahtaneen lopullisesti. Hän on pettänyt perheensä, kollegansa ja itsensä. Parin viinipullollisen turruttamana Jonny päättää tehdä lopun kaikesta. Itsetuhoiset aikeet raukeavat, kun Jonny rantametsikössä hirttoköyttä puun oksaan sovitellessaan huomaa kauempana puun juurella tytön, jonka ranteet on viilletty auki. Kuollut tyttö muistuttaa pelottavasti Jonnyn adoptiotytärtä Mariaa. Lisäksi Jonny tajuaa nähneensä tytön kohtalokkaana pokeri-iltanaan Jokovicin seurassa.

Poliisi kirjaa tuntemattoman tytön kuoleman itsemurhaksi, mutta Eva Ström Ystadin poliisista tahtoo tutkia sitä tarkemmin. Myös Jonny haluaa paneutua tapaukseen, koska hän aavistaa, ettei tyttö kuollut oman käden kautta. Skånen rannoilla on kuollut muitakin nuoria naisia epäilyttävissä olosuhteissa.

Oma arvioni: Pelivelka on erinomainen ja jännittävä dekkari, jonka juoni on julma, mutta tunnelma kuitenkin ihmisläheinen. Teos on mielestäni varsin ovela ja hyvin kirjoitettu. Sitä oli suorastaan mahdotonta olla lukematta ahmien eteenpäin. On mukava tietää, että jatkoa on luvassa. Tässä on kirja, jota suositellen lämpimästi ”juhannusheilaksi”, jos sellainen on vielä haussa
J