Kati Hiekkapelto: Tumma

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 300 s.M
enneisyyden painama Anna Fekete matkustaa kotikaupunkiinsa Serbian unkarilaisalueille ja alkaa tutkia nuoren romanimiehen kuolemaa. Vähitellen hänelle paljastuu myös Euroopan pakolaiskriisin todellisuus.

Kotikaupungin kesäisissä viinijuhlissa Annan käsilaukku varastetaan, mutta varas löytyy heti seuraavana päivänä – kuolleena joen rannasta. Paikalliset poliisit ovat haluttomia tutkimaan tapausta kovin tarkasti, joten Anna ottaa ohjat käsiinsä.

Yllättäen Annan seuraamat johtolangat kietoutuvat hänen oman perheensä historiaan. Samalla tilanne kaupungissa kiristyy, kun seudulle alkaa virrata pakolaisia.

Oma arvioni: Hiekkapelto on jälleen kirjoittanut dekkarin, joka on vahvasti kiinni tässä ajassa. Maahanmuuttajuus ja ulkopuolisuus ovat teemoina edelleen väkevästi läsnä. Anna on kiinnostava mutta samalla myös jotenkin etäiseksi jäävä hahmo. Miljöö tässä kirjassa oli mukavan erilainen.

Mielestäni Tumma on Hiekkapellon tähänastisista dekkareista paras. Suosittelen sitä ja aiempia Anna Fekete –dekkareita lämpimästi omaäänisen jännityksen ystäville.