Helena Miranda: Ota kipu haltuun

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 206 s.


Täyttä elämää sovussa kipuoireiden kanssa

K
ipupotilaan ei tarvitsisi käydä lääkärissä, jos hänen ongelmansa olisivat ratkaistavissa yhden vastaanoton aikana. Kipuoireet alkavat pitkittyessään helposti hallita elämää, eikä myötätuntoa saati hoitokeinoja useinkaan ole riittävästi tarjolla.

Kirja auttaa ymmärtämään omia kipuoireita ja ottamaan kivun haltuun. Asiantuntijan kokoama työkalupakki on monipuolinen ja käytännössä testattu. Vaikka kipu ei poistuisikaan, on aina mahdollista löytää keinoja elää täyttä elämää kivusta huolimatta.

Oma arvioni: Olipa mukavaa lukea kipukirjaa, joka ei tarjonnut toinen toistaan hankalampia jumppaohjeita. Toki tiedostan itsekin, että kivun sallimissa rajoissa liikkuminen on hyväksi, mutta silti. Miranda tarjoaa kirjassaan monipuolisia käytännön kokemuksiin perustuvia vinkkejä kivun hallitsemiseen – lemmikkieläimen ja musiikin olen todennut toimivan omalla kohdallanikin, kirjallisuuttakaan toki unohtamatta.

Kirjan keskeinen sanoma on mielestäni se, että kivun kokeminen on yksilöllistä ja kipu on aina totta. Siksi sen vähätteleminen vain pahentaa kivun kanssa elävän ihmisen tilannetta. Kirja tarjoaa myös mielenkiintoisia tutkimustuloksia kivunhoidosta.

Voin suositella kirjaa todella lämpimästi paitsi kaikille kipuileville, niin myös heidän läheisilleen.