Jojo Moyes: Jos olisit tässä

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2016
Englanninkielinen alkuteos: After You
Suomentanut: Heli Naski
Sivumäärä: 450 s.


L
ou Clark ei ole enää ihan tavallinen tyttö. Hänen elämänsä muuttui, kun hän rakastui Will Traynoriin, menetti hänet ja särki sydämensä. Willin kuolemasta on kulunut puolitoista vuotta, ja Lou tuntee epäonnistuneensa lupauksessaan elää elämäänsä täysillä.

Lou ei vieläkään ymmärrä, miten päätyi töihin lentokentälle katsomaan vierestä, kun muut matkustavat jonnekin pois. Epäselvää on myös, miksi Loun omistama asunto ei tunnu kodilta ja antaako hänen perheensä hänelle koskaan anteeksi. Kaikkein vaikein kysymys on kuitenkin se, pääseekö Lou milloinkaan yli Willin kuolemasta. Ainoa Loulle selvä asia on, että jonkin täytyy muuttua. Ja kun kaikki sitten yhtäkkiä muuttuu, Loun pitää päättää, onko hän valmis pitämään lupauksensa aloittaa oma elämä ja elää sitä täysillä.

Oma arvioni: Tarina elämän yllätyksellisyydestä jatkuu. Eläminen on oikeastaan jatkuvaa opettelua ja sen arvaamattomuuden sietämistä. Kirja on tunnelmaltaan lämminhenkinen, ja Moyesin kerronnassa on omintakeinen sävy, joka tulee lähelle lukijaa ja koskettaa.

Vaikka jotain jäin kaipaamaan, Jos olisit tässä tarjosi miellyttäviä hetkiä Loun ja hänen ystäviensä parissa. Ristiriitaisuuksista huolimatta pidin sarjan aloitusosasta kuitenkin enemmän. Suosittelen silti molempien kirjojen lukemista kaikille laadukkaasta viihdekirjallisuudesta pitäville.