Jonas Jonasson: Murhaaja-Anders ja hänen ystävänsä

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2016
Ruotsinkielinen alkuteos: Mördar-Anders och hans vänner
Suomentanut: Laura Beck
Sivumäärä: 325 s.


V
irkaheitto pappi Johanna Kjellander ja alipalkattu vastaanottovirkailija Per Persson kohtaavat sattumalta puiston penkillä. Kukapa olisi voinut aavistaa, että kohtaamisesta tulisi hedelmällisen liikesuhteen ja vähän muunkinlaisen suhteen alku, etenkin kun pappi ensi töikseen yrittää huijata vastaanottovirkailijaa. Mutta huijari tunnistaa toisen samanlaisen. Hyvät liikeideat alkavat kuin itsestään kehkeytyä kumppanusten kesken, ja ihan ensimmäiseksi he hyödyntävät Murhaaja-Andersina tunnetun, juuri vankilasta vapautuneen ammattilaisen ydinosaamisaluetta.

Ruotsalaisen Jonas Jonassonin maailmassa tehdään pilaa pikkusieluisuudesta, tekopyhyydestä ja kaikista muistakin ilmiöistä jotka sen ansaitsevat. Vapauttava nauru tekee hyvää ja parantaa, samalla kun se saa pohtimaan ilmiöitä joille nauramme.

Oma arvioni: Jonas Jonasson osaa kertoa viihdyttäviä tarinoita, jotka antavat lukijalleen luvan myös nauraa. Mutta, toisaalta kirja sai ainakin minut miettimään sitäkin, mille kaikelle on soveliasta nauraa. Kirjan paras hahmo oli mielestäni urallaan epäonnistunut pappi Johanna. Hyvä kirja Ruotsin Paasilinnaksi tituleeratulta mieheltä. Tätä Jonassonin kolmatta suomennettua kirjaa voin suositella sellaisille lukijoille, joita irvailu ei haittaa.