Karl Ove Knausgård: Taisteluni – Kuudes kirja

Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2016
Norjankielinen alkuteos: Min kamp. Sjette bok
Suomentanut: Katriina Huttunen
Sivumäärä: 1211 s.

Nousu kuuluisuuteen ja yksityisyyden rajat. Kirjallinen rehellisyys ja raastava itsekritiikki. Kansallissosialismin läpileikkaus ja holokaustin perintö. Romaanin julkaisu ja lähipiirin reaktiot. Julkisuus ja puolison sortuminen

M
utta se tunne oli myös elokuun pimeydessä, ajattelin. Siinäkin oli lupausta ja odotusta. Jokin sulkeutuu, jokin avautuu. Elämä on elettävä. Syksyn ja talven, kevään ja kesän läpi, kierros kierrokselta entistä täyteläisemmin. Niin, eikö juuri sitä tapahtunutkin? Elokuun pimeys ei ollut koskaan ollut yhtä latautunut kuin nyt. Latautunut millä? Kuluvan ajan kauneudella.

Oma arvioni: Taisteluni -sarjan päätösosassa Knausgård kertoo mitään salaamatta siitä, miten teokset ovat vaikuttaneet hänen lähipiirinsä, ystäviinsä ja tietysti myös hänen omaan elämäänsä. Tarkoitushakuisen kielteinen mediajulkisuus ja kunnianloukkaussyytteet repivät kuuluisuuteen noussutta kirjailijaa eri suuntiin. Kirjassa kuvataan rehellisesti myös sitä, kuinka tähän kaikkeen yhdistyy perheenisän rooli vaimon mielenterveyden järkkyessä. Samalla kirja on myös tutkielma kirjallisuudesta ja ennen kaikkea sen suhteesta todellisuuteen.

Kuudes kirja on paitsi sivumäärältään niin myös sisällöltään mammuttimainen. Se on monin paikoin suorastaan järisyttävää luettavaa.  Vaikka en kaikkia sarjan osia ole (ainakaan toistaiseksi) vielä lukenut, uskallan silti sanoa, että päätösosa sitoo tämän eeppisen autofiktiivisen romaanisarjan osat hienosti yhteen.

Tiiliskiviromaanin lukemisen jälkeen en malta kuitenkaan olla ihmettelemättä, oliko tämä kokonaisuus pakko julkaista yhdessä osassa. Materiaalia kun tässä teoksessa olisi riittänyt mainiosti vähintään kahteen kirjaan. No, olisin toki voinut ratkaista kyseisen "ongelman" lukemalla tämän jättiläisen e-kirjana, mutta enpä malttanut olla poimimatta sitä mukaani, kun sen kirjaston hyllyltä bongasin.

Ja seuraavaksi on vuorossa pienempi Jokeri...