Leeni Peltonen: Valvomo – Kuinka uneton oppi nukkumaan

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 147 s.


Herään taas 3.47 ja tiedän, että taistelu on alkamassa.” Toiset menevät työväenopistoon ompelukurssille tai aloittavat uuden kielen opiskelun. Minä päätän opetella nukkumaan.

Leeni Peltonen kuuluu sukunsa unettomien naisten jatkumoon. Hän kertoo, miltä valvominen tuntuu ja kokeilee erilaisia keinoja sen hoitoon. Tästä nykyajan kansantaudista on tehty nolo vaiva: pärjäävän ihmisen pitäisi hallita stressinsä ja kyetä nukkumaan. Henkilökohtaista tarinaa ja muiden unettomien kokemuksia täydentää asiantuntijoiden uusin tieto syistä, seurauksista ja hoidoista. Unettomuuteen voi saada apua.

Oma arvioni: Rehellinen ja kaunistelematon kuvaus siitä, miltä unettomuus tuntuu. Kirja tarjoaa vertaistukea kaikille meille, joille uni ei ole joka yö itsestäänselvyys. Vaikka pitkään jatkuessaan unettomuus taatusti ahdistaa, Valvomossa ei jäädä synkkyyteen vellomaan. Unettomuutta on mahdollista hoitaa monella tavalla. Stressittömyys voisi olla hyvä alku, mutta sen saavuttaminen ei ole niin yksinkertaista. Jos olisi, miljoona suomalaista ei taatusti kärsisi tästä viheliäisestä vaivasta.


Valvomo kannattaa lukea, jos uni antaa usein odottaa itseään tai katkeaa aivan liian aikaisin. Suosittelen tutustumaan myös Leeni Peltosen perustamaan Nuku paremmin -sivustoon.