Liane Moriarty: Nainen joka unohti

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2016
Englanninkielinen alkuteos: What Alice Forgot
Suomentanut: Helene Bützow
Sivumäärä: 497 s.

Voiko kymmenen vuoden menettämisestä seurata mitään hyvää?

N
eljääkymmentä lähestyvä Alice saa hikisissä aerobic-treeneissä tällin päähänsä ja menettää muistinsa. Hän on nyt kolmen ventovieraan lapsen äiti ja eroamassa rakkaasta Nickistään. Sisko ei juuri puhu hänelle ja entiset ystävät välttelevät. Peili näyttää lisänneen hänelle 10 vuotta ikää, mutta karisuttaneen kiloja.

Ja kuka peijakas on tuo raamikas komistus, joka tulee Alicen kotiin johonkin sessioon? Mihin ihme sessioon! Entä kuka on Gina, jonka nimi lipsahtaa vähän jokaisen huulilta, mutta josta heti vaietaan?

Oma arvioni: Viihdyttävä kirja, jossa ei kaihdeta vaikeitakaan aiheita, kuten muistiongelmia ja lapsettomuutta. Kirja saa lukijan sekä hymyilemään että vakavoitumaan. Vaikka muistin menettämiseen suhtaudutaan kirjassa huomattavasti kevyemmin kuin esimerkiksi Lisa Genovan erinomaisessa Edelleen Alice -teoksessa, saa tämänkin kirjan päähenkilön kohtalo väkisinkin miettimään sitä, kuinka hieno ja herkkä asia muisti meille ihmisille on. Vaikka välillä olisi kenties hyvä asia unohtaa joitakin asioita, olisi todella pelottavaa kadottaa näin keski-ikäisenä yhtäkkiä kymmenen vuotta elämästään vaikkapa sitten vain väliaikaisesti. Arki olisi silloin varmasti monin verroin hankalampaa kuin nyt.

Kirja on hyvä valinta ajatuksia herättävän viihdekirjallisuuden ystäville.