Roope Lipasti: Viimeiset polttarit

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 236 s.

V
anhan kaverin polttareita vietetään kymmenettä kertaa. Nelikymppiset ystävykset saapuvat kemuihin tuttuun tapaan. Kesäjuhlien edetessä huomioidaan kuitenkin, että aalloilla liplattaa tänä vuonna tummia laineita: Ovatko kalavelat pilanneet välit? Jäykistääkö keski-ikä mielen ja nivelet? Voiko sairaus tappaa?

Kirjailija, asianajaja, rakennusmies, muusikko, lääkäri, insinööri, tutkija, nuoriso-ohjaaja. Kahdeksan juhlijaa, yksi pieni kuokkavieras ja valtaavat määrät rantaan tilattua hiekkaa. Siinä seurue ja siinä heille tekemistä. Aikaa on yksi viikonloppu – nostakaa lapionne!

Suru sekoittuu iloon kuin savu kesäiltaan. Syyllisyys on kurja kaveri, eikä kateuskaan kiva ole. Sunnuntaiaamun sarastaessa myös mietityttää se, ehtiikö lauluun laatia toisenkin säkeistön.

Oma arvioni: Viimeisissä polttareissa tunteet ovat vahvasti läsnä. Ilot ja surut lomittuvat toisiinsa niin kuin elämässä yleensäkin. Huumori on tässäkin kirjassa läsnä, mutta se on tummempaa kuin Lipastin teoksissa yleensä. Kirjassa ei silti vaivuta synkkyyteen. Ja saa tarinaa lukiessa välillä nauraa makeastikin. Kirjassa on hieno kesäinen tunnelma, joten tämä kotimainen uutuus olisi ollut mitä mainioin lomakirja. Mutta sopii se hyvin luettavaksi näin syksyn lähestyessäkin.

Tämän viihdyttävän kirjan parasta antia on mielestäni kielellinen leikittely, jonka taitaja Lipasti todella on. Kirjaa voi siis lämpimästi suositella etenkin älykkään huumorin ystäville.