Donna Leon: Ansionsa mukaan

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2016
Englanninkielinen alkuteos: By Its Cover
Suomentanut:Kaijamari Sivill ja Markku Päkkilä
Sivumäärä: 270 s.

Kiristystä ja henkistä väkivaltaa – komisario Brunetti kirjavarkaan jäljillä

V
enetsialaisesta Biblioteca Merulasta on kadonnut mittaamattoman arvokkaita, satoja vuosia vanhoja kirjoja. Järkyttynyt henkilökunta epäilee amerikkalaista tutkijaa, joka on poistunut kaupungista kuin tuhka tuuleen, ja Brunetti kutsutaan paikalle.

Onko varas voinut toimia yksin? Mitä salivahti on nähnyt, entä vakiokävijät? Käy ilmi, ettei antikvaaristen teosten pimeillä markkinoilla kaihdeta raakoja, äärimmäisiäkään keinoja.

Komisario Brunetti paneutuu häikäilemättömän rikollisen mielenliikkeisiin luotettavan tiiminsä, Vianellon ja signorina Elettran avulla.

Oma arvioni: Kirjan takakansi kertoo lisäksi, että Suomessa on myyty jo y 600 000 kappaletta. Enpä isommin ihmettele. Tämä Donna Leonin uusin suomennettu Guido Brunetti dekkari on aiheeltaan varsin kiinnostava etenkin kaikille kirjojen ystäville, liikutaanhan tällä kertaa vanhojen antiikkikirjojen kiehtovassa maailmassa Venetsian maisemissa. Leonin dekkarit ovat mukavan leppoista luettavaa, eikä nytkään tarvinnut pettyä. Vanhanaikaisuus viehättää edelleen. Loppuratkaisu yllätti ainakin minut, mutta ei siitä sen enempää. Lue se itse.