Peter Sandström: Laudatur

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2016
Ruotsinkielinen alkuteos: Laudatur
Suomentanut: Outi Menna
Sivumäärä: 240 s.

P
eter on kirjailija ja viisissäkymmenissä. Hänen vaimoaan kutsutaan Seepraksi. Seeprakin on viisissäkymmenissä – ja raskaana – ja hän rakentaa vaikuttavaa akateemista uraa, mitä Peter saa seurata sivusta. Teini-ikäisiin lapsiinsa Peter törmää silloin tällöin kaupungilla.

Kesällä 1988 Peter oli nuorempi. Kesällä 1988 vanhemmat näyttäytyivät ensi kertaa aikuisina, itsenäisinä ihmisinä, joiden liitossa oli kauneutta mutta myös säröjä. Oliko isä rakastunut johonkuhun toiseen?

Laudatur on romaani aikuisesta miehestä, jonka perhe-elämä ei ole sellaista kuin hän toivoi ja odotti. Se on tarina kumppanuudesta, etäisyydestä sekä ennen kaikkea rakkaudesta ja siitä, miten moneen se muuntuu.

Oma arvioni: Laudatur on hämmästyttävä ja hämmentävä romaani. Tarina on oivallisesti kirjoitettu, rakennettu ikään kuin pala palalta, joista kokonaiskuva lopulta muodostuu. Kirjan henkilöiden kohtalot ovat kiinnostavia, ja ainakin minä tunsin sympatiaa heitä kohtaan. Kirjassa pohditaan elämän suuria kysymyksiä.

Voisin suositella kirjaa sellaisille lukijoille, jotka toivovat kirjallisuuden yltävän myös arkisen realismin yläpuolelle.