Riitta Hari, Jaakko Järvinen, Johannes Lehtonen, Kirsti Lonka, Anssi Peräkylä, Ilkka Pyysiäinen, Stephan Salenius, Mikko Sams & Petri Ylikoski: Ihmisen mieli

Kustantaja: Gaudeamus
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 205 s. 

I
hmisen mieli on yhä suuri arvoitus, vaikka sitä tutkitaan yhä useammilla menetelmillä ja erilaisista näkökulmista. Mielellä on monia puolia: se on ajattelua, havaintoja, päätöksentekoa, kokemuksia, tunteita ja vuorovaikutusta ympäröivän maailman ja muiden ihmisten kanssa.

Mutta mikä on mielen ja aivotoimintojen suhde? Minkä verran rakastumista, tunteita tai alkoholiriippuvuutta voidaan selittää aivotapahtumilla? Miksi mieli järkkyy ja miten sitä voi korjata? Entä miten voimme ymmärtää toisiamme ja maailmaa erilaisuudestamme huolimatta?

Ihmisen mieli on kiehtova sukellus aiheeseen, joka on jokaiselle läheinen mutta silti tuntematon. Teoksessa luodaan ihmismielen toiminnasta kokonaiskuva aivotutkimuksen, psykiatrian, psykologian, filosofian, uskonto- ja yhteiskuntatieteen ja kulttuurintutkimuksen näkökulmista. Näin ylitetään ennakkoluulottomasti tieteiden rajat.

Oma arvioni: Todella monipuolinen katsaus ihmismielen mielettömiin arvoituksiin. Tieteellisyydestä huolimatta teos on kirjoitettu yleistajuisesti. Kirjaa voi suositella lämpimästi kaikille ihmisen mielestä kiinnostuneille.