Elina Hirvonen: Kun aika loppuu

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2015
Lukija: Krista Putkonen-Örn
Äänikirjan kesto: 6 h 39 min

O
n ilta ja Laura odottaa Eerikiä kotiin. Hän on 55-vuotias luonnonsuojelujärjestön lobbari ja ollut yhdessä miehensä kanssa 30 vuotta. Hän haluaa kertoa Eerikille, että on vihdoin valmis siihen, mitä mies on pyytänyt vuosia: vapauteen. Hän on vihdoin päättänyt irrottautua pojastaan Aslakista, joka on täysi-ikäinen, mutta ei ole koskaan kasvanut aikuiseksi. Aslak oli herkkä ja ujo poika, jota kiusattiin koulussa ja joka teini-iässä vajosi omaan maailmaansa eikä koskaan päässyt sieltä pois. Laura on yrittänyt huolehtia aikuisesta Aslakista kuin lapsesta, vaikka poika haluaa pitää vanhemmat etäällä. Nyt Laura haluaa nähdä, mitä elämällä on vielä annettavaa. Hän on päättänyt toteuttaa miehensä Eerikin kanssa unelmat, joita heillä nuorina oli.

Ennen kuin aika loppuu on romaani perheestä, menneisyyden taakasta, ulkopuolisuudesta, voimattomuudesta ja ihmisen tahdosta ja vastuusta puuttua asioiden kulkuun.

Oma arvioni: Kun aika loppuu on koskettava tarina yksinäisyydestä, pahoinvoivasta perheestä ja vastuun kantamisen vaikeudesta – niin läheisiä ihmisiä kuin ympäristöäkin kohtaan. Romaani on monikerroksisuudessaan hieno ja vaikuttava, mutta tarinan kuunteleminen oli välillä myös ahdistavaa. Kaiken kaikkiaan kirja sai miettimään maailmanmenoa – ja ihmisen asemaa siinä. Synkästä aiheesta huolimatta Elina Hirvosen kolmas romaani jätti kuitenkin mieleen ja sydämeen toiveikkuutta.

Kirjaa voi suositella lämpimästi lukijoille, jotka kaipaavat kirjallisuudelta jotain syvällisempää sanottavaa.