John Callahan: Nouse ylös, John Callahan

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2016
Englanninkielinen alkuteos: Will the Real John Callahan Please Stand Up? A Quasi Memoir
Suomentaneet: Sanni Purhonen & Idastiina Valtasalmi
Sivumäärä: 220 s.


J
ohn Callahanin huumori vie jalat alta. Kirja sisältää kieroja pilapiirroksia, herkkiä muistelmia. pöyristyneitä lukijakirjeitä ja innokasta fanipostia. Voi olla, että päädyt vihaamaan John Callahania, mutta voit myös rakastua häneen.

John Callahan (1951–2010) oli yhdysvaltalainen pilapiirtäjä, joka halvaantui auto-onnettomuudessa 21-vuotiaana ja käytti siitä alkaen pyörätuolia. Robin Williams suunnitteli elokuvaa piirtäjän elämän pohjalta, ja kirja sisältää Williamsin alkusanat.  

Oma arvioni: En vihaa Callahania, mutta en kyllä rakastunutkaan häneen. Ihan hyvä niin, sillä mieshän on jo kuollut. Eikä huumori vienyt edes jalkoja alta, ainakaan kirjaimellisesti, jalkani kun eivät ole koskaan tukevasti maassa olleetkaan. Mutta kyllä minä monille piirroksille ja jutuille nauroin. Vinossa kun istun, taitaa huumorinikin olla sopivasti vinksahtanutta.

Joku saattaa ajatella, ettei vammaisuudessa ole mitään hauskaa, eikä vammaisuudesta saisi tehdä komediaa. Elämä vamman kanssa voi olla hyvinkin koomista, kun miettii esimerkiksi sitä, että pyörätuolin käyttäjänä sinua saatetaan kohdella helposti kuurona – jos joku nyt edes uskaltaa sinulle huutaa.  Sääliä ja pilkkaa emme kaipaa, mutta musta huumori puree, pureeko susta?

En suosittele tätä kirjaa tiukkapipoisille tavallisille tallaajille, mutta vapaamielisiin vammaisiin uskon tämän häpeämättömän hauskan kirjan uppoavan samalla tavalla kuin pyörätuolin etupyörien lumihankeen.