Joni Skiftesvik: Valkoinen Toyota vei vaimoni

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2015
Lukija: Jukka Pitkänen
Äänikirjan kesto: 5 h 29 min


"
Kätilö kieltäytyi auttamasta sinua maailmaan", kirjailija Joni Skiftesvik kuulee tädiltään äitinsä hautajaisissa. Kesällä 2011 kirjailija kamppailee henkensä puolesta sairaalan teho-osastolla. Samaan aikaan vaimo käy läpi vaikean sydämensiirtoleikkauksen ja molempien selviytyminen on epävarmaa. Perhe elää piinaavia hetkiä peläten ja odottaen. Kirjailija muistaa sairaalassa tätinsä kertomuksen syntymästään, ja eletyn elämän kuvat alkavat kulkea silmien edessä.

Valkoinen Toyota vei vaimoni on hyvin omakohtainen, jopa intiimi teos, jossa menneisyys ja nykypäivä vuorottelevat. Skiftesvik palaa lapsuuteensa ja nuoruuteensa, lehtimiesvuosiin, kirjailijauran alkutaipaleeseen ja perhettä kohdanneeseen tragediaan, Kim-pojan hukkumiseen kanoottiretkellä. Kirjailija puhuu ihmisistä oikeilla nimillä eikä kaihda kipeitäkään aiheita. Erikoiset elämänkäänteet ja tekijälleen ominainen, ilmeikäs dialogi itkettävät ja naurattavat.

Oma arvioni: Puhutteleva teos, jonka voima piilee mielestäni juuri omakohtaisuudessa ja avoimuudessa. En ihmettele, että kirja sai Runeberg-palkinnon vuonna 2015. Jukka Pitkänen on lukijana hyvä, joten siltäkin osin romaani oli miellyttävä kokemus. Suosittelen.