Christoffer Carlsson: Salaisuudet

Kustantaja: Johnny Kniga
Ruotsinkielinen alkuteos:
Mästare, väktare, lögnare, vän
Suomentanut: Tarja Lipponen
Sivumäärä: 455 s.

S

alaisuudet on suuren luokan rikosdraama ystävyydestä, rakkaudesta ja petoksesta, tarina jossa True Detective ja Martin Beck kohtaavat.

Pienessä Bruketin kylässä löytyy juhannusaattona ruumis. Mies on murhattu päähän ampumalla. Uhri on eläkkeellä oleva poliisi, Leo Junkerin tuttu.

Tutkintaa hoitaa Tove Waltersson, jonka poliisina toiminut veli ammuttiin kuoliaaksi väijytyksessä Visbyssä, Gotlannissa, vain vuotta aiemmin.

Leo Junkeria on kehotettu lähtemään pitkälle kesälomalle, sillä joku on juorunnut Leon yhä jatkuvasta lääkkeiden väärinkäytöstä hänen päällikölleen. Kun uutinen murhasta tavoittaa Leon, hän murtuu.

Leo ymmärtää kuitenkin kaksi asiaa: rikoksen tutkinta siirtyy hyvin pian keskusrikospoliisille ja hänen itsensä on autettava tutkintaa kaikin mahdollisin keinoin.

Juhannuspäivän iltana Leo tapaa ensi kerran Tove Walterssonin. Leolla ei ole aavistustakaan asioiden todellisesta tilasta, mutta Tove tietää täsmälleen, että Leo oli se poliisi, joka ampui hänen veljensä hengiltä.

Palataan vuoteen 1984. Kaksi poliisia näkee elämänsä tilaisuuden koittaneen, mutta samaan aikaan eräs nuori journalisti on päättänyt paljastaa heidän salaisuutensa. Paluuta entiseen ei ole.

Salaisuudet on kertomus Leo Junkerin mentorin, Charles Levinin, menneisyydestä, petosten ja rikosten pitkistä varjoista ja sovituksesta, joka ehkä sittenkin on mahdollinen. Ainakin osittain.

Oma arvioni: Cristoffer Carlssonin kolmas Leo Junker -dekkari on monikerroksinen ja mutkikasjuoninen jännäri, joka pitää lukijansa vahvasti otteessaan alusta alkaen. Carlsson on onnistunut kirjoittamaan petoksesta ja sovituksesta surumielisen kauniisti.