Kirja-arvio: Johanna Tuomolan Valheiden vangit

Kustantaja: Book4U
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 311 s.V
alheiden vangit -trilogian ensimmäisessä osassa Johanna Tuomola piirtää lukijan eteen maailman, jossa toden ja harhan raja on varsin häilyvä. Kirjan päähenkilö yksityisetsivä Julia Takalo on ristiriitainen nainen, joka ajautuu helposti tulilinjalle etenkin esimiestensä kanssa. Julia kun ei niin piittaa, kenen varpaille astuu. Pääasia on, että tulosta syntyy, sääntöjen noudattaminen on toissijaista.
Valheiden vangit on jännittäviä käänteitä tarjoava psykologisesti oivaltava dekkari, joka pitää lukijaa tiukasti otteessaan alusta asti. Kirja olikin pakko lukea lähes yhdellä istumalla. Kokonaisuus on myös mukavan yllätyksellinen, niin kuin hyvän dekkarin tulee mielestäni ollakin. Veneveistämön toimitusjohtaja Erkki Hiidenrannan murhan tutkiminen on kaikkea muuta kuin yksinkertaista, ja jutun lonkerot yltävät lopulta varsin laajalle. Totuus tulee kuitenkin viimein ilmi, mutta onkohan sittenkin jo liian myöhäistä. ’

Mutkikkaiden juonikuvioiden lisäksi kirjan tekee kiinnostavaksi sen erikoinen syntytapa, kun ennen viimeistä muokkauskierrosta 40 henkilön muodostama esilukijaryhmä antoi palautetta käsikirjoituksesta. Voi siis sanoa, että tämä kirja on onnistuneen yhteistyön tulos.

Valheiden vangit on uuden dekkarisarjan vahva avaus. Kirjan omapäisen ja moni-ilmeisen päähenkilön, naispuolisen Vareksen, edesottamuksia tulen mielelläni seuraamaan jatkossakin.
Johanna Tuomolan uusinta dekkaria voi suositella psykologisesta jännityksestä pitäville. Lämmin kiitokseni arvostelukappaleesta.