Laila Hirvisaari: Hiljaisuus

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 239 s.

Riipaiseva tarina yksinäisen lapsen peloista ja salaisuuksista

E
letään sodanjälkeistä aikaa pienessä kylässä lähellä itärajaa. Inga on luokan kummajainen. Isovanhempien hoivissa kasvanut yksinäinen tyttö lukee paljon ja on kiinnostunut avaruuden ilmiöistä, mutta on lakannut puhumasta ja hoitaa koulutehtävänsä kirjoittamalla. Esiliinantaskuvihko täyttyy kysymyksistä ja vastauksista.

Opettajalta ei riitä ymmärrystä, luokkatoverit pilkkaavat Nilkku-Inkuksi. Päiväkirja ja mielikuvitusmaailma ovat tytön pakopaikka ja pelastus. Kesävieraaksi saapunut poika lohduttaa ja auttaa viimein kohtaamaan menneisyyden kauhut.
Pitkään vaietuista sota-ajan tapahtumista lähtenyt tarina saa yllättävän lopun.
Oma arvioni: Surumielinen tarina menneisyyden taakkojen musertavasta painosta ja erilaisuuden varjopuolista; yksinäisyydestä ja kiusaamisesta. Vaikka kirjan tapahtumat sijoittuvatkin sodanjälkeiseen aikaan ja pikkukylään, on tässä Hirvisaaren uusimmassa historiallisessa romaanissa yllättävän paljon sellaisia aineksia, jotka ovat läsnä vielä 2010-luvun koulumaailmassakin – valitettavasti.
Pahimmassa tapauksessa kun pienikin erilaisuus voi johtaa edelleen siihen, että lapsi tai nuori joutuu luokkakavereiden hampaisiin eikä opettaja puutu asiaan tai saattaa jopa itse osallistua normaalista tavalla tai toisella poikkeavan oppilaan kiusaamiseen.
Hiljaisuus osoittaa koskettavasti sen, kuinka iso merkitys yhdelläkin ymmärtävällä ihmisellä voi olla. Ja, jos ystäviä ei ole, voivat kirjat ja kirjoittaminen tarjota suurta lohtua.
En ole aiemmin lukenut juurikaan Laila Hirvisaaren tuotantoa, ja tämänkin kirjan valitsin luettavaksi vain puhuttelevan kansikuvan perusteella. Hyvä niin, sillä kirja kosketti kaikessa riipaisevuudessaan varsin syvältä.
Tätä kirjaa voisi suositella vaikkapa tyttökirjaklassikoiden, kuten Iris rukan tai Pikku naisia -kirjan ystäville. Vaikka Hiljaisuus ei varsinaisesti tyttökirja olekaan, saattaa sen lukeminen tarjota keski-ikäisille naislukijoille nostalgisia muistoja.