Lene Kaaberbøl ja Agnete Friis: Huomaavainen murhaaja

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2016
Tanskankielinen alkuteos: Den betænksomme morder
Suomentanut: Aino Ahonen
Sivumäärä: 297 s.


Kiitetyn tanskalaisen dekkarisarjan jännittävä päätös!

S
airaanhoitaja Nina Borg on palannut lapsuudenkotiinsa huolehtimaan syöpään sairastuneesta äidistään. Roolit kuitenkin vaihtuvat pian, ja äiti joutuu pelkäämään tyttärensä puolesta tämän jouduttua väkivallan kohteeksi. Sairaalassa heräävä Nina muistaa, että ennen tajuntansa menettämistä hän kuuli hyökkääjän rukoilevan anteeksiantoa. Pyysikö tämä anteeksi tekoaan – vai jotakin pahempaa, joka on vielä tulossa?
Toisella puolen maailmaa, Filippiineillä, kolme lähtökohdiltaan hyvin erilaista miestä opiskelee lääketieteellisessä. Heidän välilleen muodostuu vahva ystävyys, ja he kuvittelevat olevansa valmiita tekemään mitä tahansa toistensa puolesta. Mutta kuinka pitkälle ystävyyden nimissä on mentävä? Kun tilanne kehkeytyy niin vaaralliseksi, että omantunnon ja moraalin rajat tulevat vastaan, joutuu vahvinkin lojaalius koetukselle.
Oma arvioni: Hieman erilaisen dekkarisarjan hyytävän jännittävä päätös. Rikostutkinnan sijaan keskiössä ovat yhteiskunnalliset epäkohdat ja ihmismielen häilyvyys. Päähenkilöä voisi luonnehtia todelliseksi maailmanparantajaksi. Jos tanskalaisen kirjailijakaksikon Nina Borg -sarja kiinnostaa, kannattaa aloittaa tästä.