Maaret Kallio: Lujasti lempeä

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 127 s.

Lujasti lempeä -blogistin viiltävän kirkkaita havaintoja ajastamme.

O
nko onnellisuudesta tullut aikamme pakkopaita? Löytyykö sinusta pieni mielipuoli? Olisiko välillä hyvä keskittyä olemaan rehellisesti kateellinen?
Lujasti lempeä -kirja ei päästä lukijaansa helpolla. Se haastaa pohtimaan niin armollisuutta kuin vaativuuttakin. Tästä kirjasta on turha etsiä vinkkejä täydellisyyteen tai huippuelämän herruuteen, mutta se ei myöskään kehota aina vain antautumaan ja alisuoriutumaan. Kirja tarjoaa vastapainoa nykypäivän elämäntaito-oppaiden tulvalle. Kirja on elämänajatteluopas, jonka avulla lukija saa kehyksiä omien pohdintojensa ja totuuksiensa löytämiseksi. Kirjassa etsitään viisasta vaativuutta, joka antaa armoa, mutta myös vastuuttaa ja osoittaa raja-aitoja ihmisenä olemiselle.
Oma arvioni: Maaret Kallio pohtii kirjassaan, mitä on hyvä elämä ja toteaa sen olevan jatkuvaa tasapainoilua ihmiselon pienuuden sietämisessä ja sen suuruuden hallitsemisessa. Tähän liittyen jokainen meistä onkin keskeneräinen elämänsä loppuun asti, ja aito elämä on yhdistelmä kipua ja kauneutta. Tämän hienon oivalluksen kun sisäistäisimme, voisimme olla nöyrästi kiitollisia ihan tavallisesta elämästä. Hyvä tavoite meille jokaiselle on pyrkiä ihmisen kokoiseksi ihmiseksi, ei pyrkiä enempään eikä tyytyä vähempään.
Ajatuksia herättävä kirja, jonka pariin tulen varmasti palaamaan vielä monta kertaa. Se tarjoaa todella varteenotettavan vaihtoehdon usein varsin heppoisille elämäntaito-oppaille.