Rosa Meriläinen & Saara Särmä: Anna mennä – Opas hauskempaan elämään

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 323 s.

Feminismi on helppoa, kun sen osaa

O
nko ok ottaa selfieitä? Mihin nainen tarvitsee käsitteitä? Saako kiroilla, vai eikö saa? Miten ottaa jännittämisestä kaikki irti? Kuinka kehdata enemmän? Pitääkö itseään rakastaa?
Feministiset kysymykset ovat usein kinkkisiä, koska maailma on kinkkinen. Silloin suomalaisfeminismin superstarat Rosa Meriläinen ja Saara Särmä rientävät hätiin. He kertovat, miten asiat näyttävät olevan, miten ne oikeasti ovat ja mitä he siitä ajattelevat – kumpikin omalla tavallaan. He myös panevat ajattelemaan itse, omalla tavalla.

Käsitellyksi tulee kaikki tähdellinen: ystävyys, yhteiskunta, kroppa, työ ja koti. Samalla he tulevat hahmotelleeksi yhden maailmanselityksen. Tekijät lähestyvät kysymyksiä pelotta, analyyttisesti ja elämänuskoa uhkuen. Täällä ollaan, sanoivat yhteiskunnalliset rakenteet siitä mitä hyvänsä, joten otetaan tästä kaikki irti. Sillä feminismi on iloinen asia ja maailma hauska paikka.
Oma arvioni: Feminismi tekee elämästä hauskempaa, ainakin mikäli Rosa Meriläisen ja Saara Särmän suorasanaista puhetta tasa-arvon puolesta on uskominen. Kirjan lukemisen jälkeen ainakin norminpurkutalkoot saavat uuden, jopa byrokratian vähentämistäkin tärkeämmän, merkityksen. ”… että jokainen saisi elää elämäänsä ja tehdä omia valintojaan itselleen luontevimmalla tavalla. Että silti mahtuisi joukkoon ja että silti hyväksyttäisiin osaksi yhteisöä. Annettaisiin yhdessä mennä ja toisten olla.”

Sukupuoli ei saisi määrittää ihmistä ja rajoittaa hänen tekemisiään. Mutta meille ihmisille – erityisesti naisille – on usein tyypillistä hävetä, me emme kehtaa olla ja tehdä juuri sellaisia kuin haluaisimme olla. Häpeäminen ei kuitenkaan kannata, se ikään kuin kutistaa meidät ja tekee arjesta harmaata.

Kirjaa voi suositella naisille, jotka kulkevat, tai ainakin haluaisivat kulkea, omia polkujaan.