Agatha Christie: Salainen vastustaja

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2013
Englanninkielinen alkuteos: The Secret Adversary
Suomentanut: Eva Siikarla
Sivumäärä: 310 s.

Agatha Christien varhainen dekkarihelmi
T

ommy ja Tuppence ovat nokkelia seikkailijoita, jotka Agatha Christie loi dekkaristin uransa alussa. Jo silloin hän rakensi jännitystä mestarin ottein, lisäsi tarinaan hyväntuulista huumoria ja romantiikkaa sekä tallensi oivan ajankuvan 1. maailmansodan jälkeisestä Englannista.
Salaisen vastustajan päähenkilö on Jane Finn, nuori amerikkalainen tyttö, jonka haltuun uskottiin huippusalainen asiakirjakäärö Lusitania-aluksen upotessa. Jane pelastui haaksirikosta, mutta katosi saman tien kuin tuhka tuuleen – mukanaan paperit, joiden varassa nyt, viisi vuotta myöhemmin, on Englannin konservatiivihallituksen kohtalo.

Tommyn ja Tuppencen tehtävänä on löytää tyttö ja paperit sekä samalla paljastaa ajan nerokkain rikollinen, salaperäinen ”herra Brown. Herra Brown tuntuu kuulevan ja näkevän kaiken. Ja hänen kostonsa on nopea.

Oma arvioni: Salainen vastustaja on mielestäni epätyypillinen Christie-dekkari, tai oikeastaan se on romantiikalla höystetty seikkailuromaani. Ei huono, mutta ei nyt mitenkään erityisen hyväkään. Kirja on omistettu kirjailijan sanoja lainaten ”Kaikille niille jotka viettävät yksitoikkoista elämää, toivoen että he saisivat edes toisten kautta kokea seikkailun ilot ja vaarat”


Jos siis kaipaat elämääsi seikkailua, voi tämä kirja olla sopiva valinta, vauhdikkaita juonikuvioita siinä ainakin riittää. Ja poliittiset kytkökset eivät onneksi  pilaa kerronnan leppoisuutta. Tähän vaikuttaa toki osaltaan sekin, että kirjassa seikkaileva parivaljakko on varsin rento.