Aki Luostarinen & Iida-Maria Peltomaa: Reseptit OPSin käyttöön – Opettajan opas työssä onnistumiseen

Kustantaja: PS-kustannus
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 163 s.


U
usi OPS muuttaa ajattelua ja käytännön toimintaa. Kuinka varmistat omassa työssä onnistumisen ja jaksamisen? Kuinka vahvistat opettamisen ja oppimisen iloa?

Tässä opettajan oppaassa käydään vaihe vaiheelta läpi uudistuvan oppimisen, opettajuuden ja toimintakulttuurin kysymyksiä. Käsittelyssä ovat muun muassa arviointi, monialaiset oppimiskokonaisuudet, koodaus ja ohjelmoinnillinen ajattelu sekä laaja-alainen osaaminen. Oma työsi helpottuu, kun selkeät reseptit kertovat, miten voit edetä ja lisätä mukaan omat mausteesi.

Soveltuu niin vasta-alkajan kuin kokeneemmankin kokin käyttöön!

Oma arvioni: Luostarinen ja Peltomaa avaavat reseptikirjassaan uutta opetussuunnitelmaa ja sen toteuttamista koulutyön arjessa selkeästi ja havainnollistavalla otteella. Vaikka on selvää, että muutos on aina jossain määrin jopa pelottavaa, se voi olla myös mahdollisuus entistä parempaan opetukseen. Muutos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, joten kirjassa kehotetaankin etenemään pienin askelin ja pitäen mielessä se, ettei kaikkea tarvitse muuttaa.
Kirjan lukeminen ja sen mielenkiintoisten harjoitusten tekeminen haastavat opettajia reflektoimaan omaa ajatteluaan ja toimintatapojaan. Siksi suosittelen sitä lämpimästi kaikille perusopetuksen opettajille. Myös tulevat opettajat hyötyvät tämän aiheeltaan ajankohtaisen ja sisällöltään monipuolisen oppaan lukemisesta. Huomisen koulua kun rakennetaan yhdessä jo tänään. Ja olipa tässä reseptikirjassa monia käyttökelpoisia aineksia yliopisto-opettajallekin, mikä yllätti minut iloisesti.