Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 119 s.

Episodiromaani ihmisistä lähihistorian melskeissä

P
uolalainen rekkakuski Toma noukkii kyytiinsä nuoren liftarin. Johanneksen, jonka kanssa hän kokee maantiellä unohtumattoman näyn.
Vuosia myöhemmin Johannes makaa sairasvuoteella ja saa ihmeellisen kyvyn nähdä minne ikinä haluaa. Unkarilainen Viktor matkustaa Berliiniin puoluekokoukseen ja tapaa siellä nuoren hollantilaisen Elinen. Samaan aikaan Kosovon Gornje Obrinjessa on tapahtumassa jotain peruuttamatonta. Entä jos Viktor voisi vaikuttaa kosovolaisen kylän kohtaloon?
Emma Puikkosen episodiromaanissa leikitään ajatuksella siitä, että jokin menisi toisin ja muuttaisi tapahtumien kulkua. Lähimenneisyyden käänteet ja tavallisten ihmisten arki risteävät toisiaan. Jokaiseen kohtaukseen sisältyy jotain yllättävää, odottamatonta, mikä saa todellisuuden näyttämään hetken toiselta.
Oma arvioni: Puikkosen romaania voi mielestäni luonnehtia varsin kunnianhimoiseksi. Kirja herättää lukijansa pohtimaan historian suuria linjoja ja saa miettimään omaa suhtautumista Euroopan kehittymiseen. Puikkonen risteyttää taidokkaasti niin yksilöitä kuin suuria ihmismassojakin, historiallisia tositapahtumia ja surrealistisia näkyjä Euroopan lähihistoriasta ja -tulevaisuudesta.

Kirja vie lukijansa intensiiviselle ja hämmästyttävälle aikamatkalle. Aluksi eri tarinat vaikuttavat irrallisilta, mutta matkan edetessä ne kuitenkin nivoutuvat toisiinsa, jotkin tosin jouhevammin kuin toiset. Teos tarjoaa valonpilkahduksia dystopiseen tulevaisuuteemme – enemmän tai vähemmän naiiveja sellaisia. Vai, voisikohan asioihin sittenkin vaikuttaa jo pienelläkin teolla?
Vaikka Eurooppalaiset unet ei edustakaan sellaista kirjallisuuden lajia, jonka parissa yleensä viihdyn, kyseinen kirja antoi kuitenkin paljon ajattelemisen aiheita. Se on hyvän kirjan merkki. Kirjaa voisi suositella etenkin ennakkoluulottomille lukijoille, jotka ovat valmiita ravistelemaan omia käsityksiään.