Helmi Kekkonen: Vieraat

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 196 s.


O
n kaunis loppukesän päivä, taivas on sininen ja kantaa heleänvärisiä kuumailmapalloja, mies on lähtenyt ostamaan ruusuja, nainen pukeutuu valkoiseen leninkiin. Kaikki on hyvin ja valmista vieraiden tulla, viini on kylmää, pöytä on katettu.
Hetket kuluvat, ja tahoillaan illallisille osallistuvat vieraat valmistautuvat juhliin tietämättä, että juuri tämä päivä ja juuri nämä illalliset sattuvat olemaan sellaiset, joiden jälkeen kaikki on toisin.
Mutta kun asiat alkavat muuttua, olivat ne mitä asioita tahansa, sen huomaa liian usein liian myöhään, vasta silloin kun paljon on jo tapahtunut tai kun mitään ei enää tapahdu, kun elämä on pysähtynyt paikoilleen, kohtaan jossa kukaan ei haluaisi olla.
Oma arvioni: Episodiromaanissaan Vieraat Helmi Kekkonen esittelee lukijoille joukon erilaisia polkuja elämänsä risteyskohtaan tulleita henkilöitä, joiden päätöksillä on arvaamattomia ja peruuttamattomia seurauksia. Vaikka he kulkevatkin saman taivaan alla, ovat he kuitenkin vieraita sekä itselleen että toisilleen. Kirjassa on puhutteleva vanhemmuudesta ja lapsista, jota lähestytään moniulotteisesti. Onko elämässä sittenkään yksikään toive tai pelko, juuri sellainen, miksi sen mielessämme kuvittelemme, entä mitä onni oikeastaan onkaan? Suuria kysymyksiä vailla lopullisia vastauksia.
Kirjan lukeminen sai kaipaamaan kesän lämpöä. Kerronnan kauneus ja herkkyys ihastutti. Suhteellisen pieneen sivumäärään mahtuu taitavasti kirjoitettuna suuria asioita, voimakkaita tunteita ja kihelmöivää jännitteisyyttä.
Suosittelen lukemaan tätä kirjaa hitaasti nautiskellen, vaikka itse en siinä onnistunutkaan.