Katariina Stenberg: Riittävän hyvä opettaja


Kustantaja: PS-kustannus
Julkaisuvuosi: 2011
Sivumäärä: 149 s.


P
ääsin seuraamaan erään taitavan opettajan työskentelyä. Hänen opetuksessaan vain oli se jokin, ja tunnelma luokassa oli hyvin kodikas. Tunnin päätteeksi kysyin hänen hyvän opetuksensa salaisuutta. Hän vastasi:
”Kuule Kata, aina kun menen luokkaan, teen mielessäni sen saman eleen, jonka miehet tekevät, kun he oikaisevat kravattiaan. Minulle se on merkki, että jätän kaiken muun taakse ja keskityn lapsiin ja siihen, mitä luokassa tapahtuu. Toiseksi, loputon huumori. Kun se loppuu, voit hyvin jättää koko työn.”
Katariina Stenberg käsittelee kirjassaan teemoja, jotka hän on niin opettajana kuin opettajankouluttajana työskennellessään todennut keskeisiksi omaan jaksamiseensa liittyviksi tekijöiksi. Hän kertoo, kuinka on kamppaillut riittämättömyyden tunteiden kanssa ja etsinyt itselleen sopivaa opettajana toimimisen tapaa. Pohtimalla kirjassa käsiteltyjä teemoja jokainen opettaja voi löytää työstään olennaisen, keskittyä siihen – ja tuntea olevansa riittävän hyvä opettaja.
Kirjan lukemalla saat innostusta ja inspiraatiota, jotka toimivat erinomaisena vastalääkkeenä nykyajan opettajantyön uhkalle, työuupumukselle.
Oma arvioni: Tämä teemoiltaan edelleen varsin ajankohtainen kirja on teos, joka jokaisen oppilaistaan ja itsestään välittävän opettajan kannattaa ehdottomasti lukea – ja tehdä se omaa toimintaansa aidosti reflektoiden. Kirja toimii erinomaisesti inspiraation lähteenä entistä parempaan opetukseen ja voimia säästävään opettajuuteen.