Tiina Raevaara: Tajuaako kukaan? Opas tieteen yleistajuistajalle


Kustantaja: Vastapaino
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 202 s.


Opi vääntämään tiede ymmärrettäväksi

T

ajuaako kukaan? on opas tutkijoille ja toimittajille, jotka haluavat välittää tieteen tuloksia akateemisen maailman ulkopuolelle. Millä tavoin tieteestä nyt kirjoitetaan, kuinka tutkimusta yleistajuistetaan ja miten tieteen kieli muuttuu, kun yleisö vaihtuu?
Kirja tekee selkoa lehtijuttujen ja kirjojen lajityypeistä sekä antaa vinkkejä aiheiden ideointiin, tiedonjakoon ja näkökulmien löytämiseen. Mukana on myös ansioituneiden yleistajuistajien parhaat käytännöt ja esimerkit.

Kirja esittelee myös tiedejournalismin tyypilliset virheet sekä neuvoo, kuinka ne vältetään. Tieteessä on kyse isoista asioista, ja siksi siitä pitää kirjoittaa erityisen vastuuntuntoisesti.

Oma arvioni: Olisipa tämä kirja ollut apuna silloin, kun ensimmäistä tietokirjaani kirjoitin. No, koskaan ei ole liian myöhäistä saada hyviä ideoita muun muassa aiheiden ideointiin – tieteen yleistajuistamisesta nyt puhumattakaan. Tätä kirjaa ei yhdenkään tutkijan tai toimittajan kannata jättää lukematta. Erinomainen ja inspiroiva teos.