Marja Toivio: Kuka lasta varjelee

Kustantaja: Arktinen Banaani
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 283 s.

”Älä luota lastensuojeluun!”
N
äin neuvoo asianajaja Katariina Elosalo hätääntynyttä äitiä, joka epäilee entisen miehensä pahoinpitelevän heidän yhteistä lastaan. Kuka lasta varjelee ottaa voimakkaasti kantaa lastensuojelun tilaan Suomessa tällä hetkellä.
Teos on itsenäinen jatko-osa juristina työskentelevän Marja Toivion kiitosta saaneille Lastani et tapaa ja Lain yläpuolella -romaaneille. Hän kirjoittaa asiantuntijan näkökulmasta huoltajuuskiistoista ja pahoinpitelytapauksista, jotka ovat viime aikoina nousseet surullisiin otsikoihin.
Ajankohtaisen aiheensa ohella Kuka lasta varjelee on naisen kasvutarina; vaikeudet karaisevat Katariinaa, joka oppii vihdoin pitämään puoliaan ja luottamaan itseensä niin työssä kuin yksityiselämässäänkin.
Oma arvioni: Toivio kuvaa lastensuojelutyön ja asianajajien arkea kaunistelematta. Myös kirjan henkilöhahmot, etenkin Katariina, ovat realistisen uskottavia. Tämä aiheeltaan varsin hyvin juuri tässä ajassa kiinni oleva teos osoittaa sen, että kirjailija todella tietää, mistä hän kirjoittaa. Vaikka kirja onkin oikeastaan jatko-osa, siitä saa hyvin otteen, vaikka edeltävät osat olisivat jääneet lukematta.
Vaikka romaanin teemat eivät olekaan ihan keveimmästä päästä, lukukokemus on kuitenkin suhteellisen kevyt.