Mikko Ylikangas (toim.) Mielen salat


Kustantaja: Gaudeamus
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 197 s.

Mistä syntyy tunne, että olet toisen kanssa ”samalla aaltopituudella”? Miten aivot reagoivat kosketukseen? Miksi unessa koetaan usein värikkäitä ja vaarallisiakin seikkailuja?
M
ielen salat -teoksessa psykologit, aivotutkijat, sosiologit ja muut asiantuntijat avaavat ovet ihmismielen ja aivojen toimintaan. Siinä tarkastellaan esimerkiksi luovuutta, aivojen ja mielen kypsymistä, kulttuurien kohtaamista, yliluonnollisia kokemuksia sekä persoonallisuuden vaikutusta hyvinvointiin. Ihmismieli työskentelee ja vaikuttaa jokapäiväisessä elämässämme – myös nukkuessamme.
Ymmärrys mielen toiminnasta auttaa parantamaan ihmisten elämänlaatua. Tieto edistää niin muistihäiriöisten hoitoa, neurologisesti sairaiden kuntoutusta kuin opetuksen ja työtilojen suunnitteluakin. Ajattelun ja mielen logiikan ymmärtäminen on hyödyksi, ratkottiinpa sitten ilmastonmuutoksen kaltaisia laajoja ongelmia tai yksilön valintoja pienemmissä pulmatilanteissa.
Oma arvioni: Tämä mielen saloja eri tieteenalojen edustajien silmin ja erilaisista näkökulmista tarkasteleva teos on kaikin puolin kiehtovaa luettavaa. Se saa lukijansa pohtimaan omia käsityksiään ihmismielen toiminnoista.  Tämä Suomen Akatemian TUTKITUSTI -sarjaan kuuluva teos jättää tuskin ketään kylmäksi. Minua se ainakin inspiroi ja ihmetytti.