Seita Vuorela: Lumi


Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 240 s.


Palkitun nuortenkirjailijan viimeiseksi jäänyt teos
E
n siis lupaa teille rakkaustarinaa. Pikemminkin tämä on kertomus petoksesta, ja tytöstä joka pelastaa pojan.
Teheran on ensimmäinen luku 15-vuotiaan Siamakin elämässä, Pohjoisen maan itäinen lähiö toinen. Molemmissa paikoissa vaikeudet tuntuvat seuraavan poikaa, vaikka hän ei niitä etsi. Siamak on nimetty Iranissa sankarina kuolleen setänsä mukaan: haaste josta on mahdoton selvitä. Pohjoinen on nyt koti - Siamak rakastaa lunta ja on kaukalon jäällä kaikkia muita nopeampi.
Heidän perheeseensä muuttaa Atisha, naapurintyttö Iranista, joka on paennut maasta kielletyn bloginsa vuoksi. Atisha ei ole nähnyt lunta, mutta hän tuntee sadun Lumikuningattaresta, jonka suudelma totuttaa uhrinsa kylmään ja saa tämän unohtamaan mistä on tullut. Atisha haluaa Siamakin muistavan jälleen juurensa.
Lumi on koskettava tarina maahanmuuttajien lapsista, jotka kantavat perheissään vastuuta uuden kotimaansa tulkkeina ja kasvavat eri kansallisuuteen kuin vanhempansa.
Pienoisromaani Lumi oli viimeistelyä vaille valmis, kun kirjailija Seita Vuorela menehtyi äkillisesti huhtikuussa 2015. Käsikirjoituksen viimeistelyssä kirjaksi on auttanut Vuorelan ystävä ja kirjailijakollega Vilja-Tuulia Huotarinen.
Oma arvioni: Lumi on aiheeltaan varsin ajankohtainen kirja. Moni meistä muistaa lapsuudestaan Lumikuningatar -sadun. Se kulkee tässä tarinassa vahvasti mukana. Vaikka Lumi on luokiteltu nuortenkirjaksi, sopi se hyvin aikuistenkin luettavaksi. Se on vaikuttava ja kaunis romaani, joka valitettavasti jäi kirjoittajansa viimeiseksi. Onneksi tarinat säilyvät myös tulevien sukupolvien iloksi.