Anja Snellman: Lähestyminen

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 143 s.

E
räänä päivänä kirjailijan sohvalle rojahtaa heroiiniriippuvainen Ile, jolla on kreikkalainen isä ja lähestymiskielto äitiinsä. Kohtaamiset Ilen kanssa käynnistävät kirjailijan mielessä muistot onnellisen perhe-elämän vuosista Kreetalla.
Lähestyminen on matkakertomus, muistokirjoitus ja paluun lokikirja. Se vie lukijansa itäisen Välimeren vesille ja saaristoon, helsinkiläisen päihdeklinikan hälinään ja nykykreetalaiseen arkeen.
Välimeren kirkas sininen kätkee minolaisen kulttuurin jäänteet, haaksirikkoutuneiden kauppalaivojen aarteet siinä missä pakolaisveneiden uponneet unelmat.
Oma arvioni: Lähestyminen jatkaa samalla teemalla kuin Snellmanin edellinen teos Antautuminen. Lähestymisessä on kysymys lähestymisestä toisen ihmisen kanssa, mutta samalla se on matkakertomus, joka vie lukijansa Kreetalle sinisen meren äärelle. Vaikka Lähestyminen ei tarjonnutkaan yhtä vahvaa ja vaikuttavaa lukuelämystä kuin edeltäjänsä, tykkään Anja Snellmanin tavasta kirjoittaa ja kertoa elämänmakuisia tarinoita. Niinpä jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä hänen seuraava kirjansa tuo tullessaan.