Heli Rintala: Liian ihmeellinen maailma? – Asperger-ihmiset kertovat

Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 176 s.


A
spergerin oireyhtymä on häiriö, sairaus ja vamma, josta kärsitään ja joka aiheuttaa monenlaisia vaikeuksia. Näin määrittelevät tutkijat, lääkärit ja kasvattajat.
Tässä teoksessa puhuvat Asperger-ihmiset eli autismin kirjon häiriötasolle 1–2 diagnosoidut itse: alakouluikäiset, teinit, opiskelijat ja jo työelämässä olevat. Kokevatko he olevansa vammaisia ja kärsivänsä?

Millaista on, kun puheensorina sekoittaa ajatukset, ja valo tuntuu räjäyttävän aivot pellolle? Kun tarkoituksettomat lausahdukset ja valkoiset valheet eivät käy järkeen? Kun tiedonjano on loppumaton, mutta koulunkäynti mahdotonta?

Miltä näyttää maailma, jossa matematiikka tai musiikki on värillistä, tai jossa oma harrastus tarjoaa päättymätöntä iloa ja tyydytystä? Millaista on, kun ajatukset purkautuvat tarinoiksi ja runoiksi, kuviksi, sävellyksiksi, elokuviksi, peleiksi? Millaista on elää maailmassa, jossa monimutkaisten matemaattisten yhtälöiden ymmärtämiseen menee sekunnin sadasosa, mutta kanssaihmisten käytöstä ei tajua koskaan?

Haastatteluihin pohjautuvien kertomusten lisäksi kirjassa on myös vanhempien tarinoita elämästä erityislaatuisten Asperger-lasten kanssa. Faktaosioissa tarjoillaan muun muassa perustietoa oireyhtymästä, terapioista, liitännäisoireista, koulu- ja opiskelumahdollisuuksista sekä Kelan tuista.
Oma arvioni: Tämä elämänmakuinen kirja tarjoaa rehellisiä kuvauksia siitä, miltä maailma näyttää ja arki tuntuu, kun elämässä on läsnä Aspergerin oireyhtymä. Mielestäni se on mainio teos antamaan vertaistukea ja lisäämään neuronormaalien ymmärrystä. Sen lukeminen ei olisi pahitteeksi kenellekään.

P.S. Opiskelijoiden on kuitenkin syytä huomata, että kirjan faktaosuuksissa ei ole lähdeviitteitä, joten teoreettisen tiedon äärelle pääsee kirjan lopussa olevan lähdeluettelon kautta.