Sven Westerberg: Vaikeneva nainen


Kustantaja: Blue Moon
Julkaisuvuosi: 2002
Ruotsinkielinen alkuteos: Judinnans tystnad
Suomentanut: Laura Jänisniemi
Sivumäärä: 284 s.


E
ster on yli kahdeksankymmenen, Tomas nuori. Eräänä sunnuntaiaampäivänä he sattuvat vastakkain Göteborgin kadulla. Ester ottaa käsilaukustaan vanhan saksalaisen sotilaspistoolin ja ampuu nuorukaisen kuoliaaksi.
Ester vaikenee kaikesta tapaukseen liittyvästä, vaikka muuten suostuu keskustelemaan. Oikeuspsykiatri Hanna Skogholmin tehtävänä on selvittää miksi Ester tappoi miehen, johon hänellä ei näyttänyt olleen mitään aikaisempaa yhteyttä.
Hanna Skogholm lähtee seuraamaan Esterin elämää taaksepäin ja saa selville, kuinka tämän lapsuus Puolassa, kokemukset Kööpenhaminassa sodan aikana ja pako Juutinrauman yli Ruotsiin kietoutuvat nykyaikaan. Äärioikeistolaisuus ei ole kuollut, ja myös Hanna Skogholm perheineen joutuu kohtaamaan sen uhkan.
Oma arvioni: Tämän Westerbergin dekkarin tekee erityisen kiinnostavaksi omalaatuinen ja hiljainen nainen Ester. Kirjan jännitys on luonteeltaan pohdiskelevaa. Kolme hyvin toimivaa kertojanäkökulmaa saavat lukijan pohtimaan muun muassa yksilön suhdetta historiaan ja jumalaan sekä ulkopuolisuuden tematiikkaa. Tässä hienossa psykologisessa trillerissä on myös painavaa yhteiskunnallista sanomaa.