Kalle Veirto: Ohut hauska kirja


Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 152 s.


V
oiko peruskoulun suorittaa lukematta ainuttakaan kaunokirjaa? Sankarimme Ekku Närvänen ja Iiro-Matias Andersson ovat lähellä onnistumista. Nakki kuitenkin napsahtaa juuri, kun kaiken piti olla valmiina päästötodistusta ja kunnon kekkereitä varten. Pakon edessä hätiin löytyy sopiva teos: Ohut hauska kirja. Se kuitenkin loistaa poissaolollaan jopa kirjastosta. Kadonnutta kirjaa metsästävien ysiluokkalaisten viimeisestä kouluviikosta kehkeytyy hullunmylly, jossa peltikatto laulaa, korit kilisevät ja kondomit katoavat. Tyttöystävä tykkää kyttyrää ja siskon poikakaveri tekee yllättävän koukkauksen luonnon helmaan. Mutta se kirja, se on löydettävä, maksoi mitä maksoi.
Ohut hauska kirja on ohut hauska kirja, ainutkertaisen nuoruuden ja kevään kiitoradan ylistys. Topelius-palkittu kirjailija on jälleen omimmalla alueellaan.
Oma arvioni: Heti kirjan ensisivuilta siirryin vuosikymmenten taakse omaan peruskouluaikaani äidinkielentunnille, jolloin muutamat luokan pojat tuskailivat, kun Aku Ankka ei kelvannutkaan kirjaksi… Ja minä olisin voinut kirjoittaa kirja-arvioita vaikka kuinka monta.
Ohut hauska kirja on osuvasti nimetty, sillä juuri sellainen tämä lapsille ja nuorille suunnattu kirja on. Tapahtumia riittää. Tämän kirjan lukemista voi tosiaan suositella sellaisillekin pojille, jotka eivät kirjoista yleensä innostu.